02 ožujka, 2008

Sacher Torta



Evo ovako vam to fino izgleda, ali nažalost samo u Hotelu Sacher u Beču.
Ali nemojte odmah očajavati,
jer iako je originalni recept strogo čuvana tajna gore navedenog hotela, mnogi ljudi imaju svoje recepte
pa ću vam ja ponuditi meni neke najdraže.
Pa krenimo.





Recept broj 1
Sastojci:
240
g maslaca
120 g kristal šećera
120 g šećera u prahu
240 g čokolade
12 žuman
jaka
12 bjelanjaka
180 g krušnih mrvica
200 g marmelade od marelica (za nadjev)
Glazura:
250 g čokolade za kuhanje
300 g šećera u prahu
120 g
(1,2 dcl) vode


Priprema:
Maslac sobne temperature, žumanjke i šećer u prahu pjenasto umiješati. Dodati rastopljenu, ali ne vruću čokoladu. Bjelanjke i kristalni šećer istući u čvrsti snijeg. Snijeg dodati u mješavinu maslaca i šećera u prahu i pažljivo umiješati mrvice. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko sat vremena. Ostaviti tortu da se ohladi pa skinuti papir. Tortu prerezati u sredini, premazati marmeladom i ponovno sastaviti. Tortu izvana i sa strane premazati također tankim slojem marmelade i preliti glazurom.
Za glazuru šećer, čokoladu i vodu zakuhati uz neprekidno miješanje. Mokrim kistom sprati kristale šećera sa ruba posude. Posudu staviti u hladnu vodu. Glazuru kuhačom miješati prema rubu posude, dok se ne zgusne. Tada tortu premazati glazurom.


Recept broj 2
140 g margarina za kolače
150 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
8 jaja
150 g brašna
vanilin šećer
1 žlica šećera u prahu
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
Za premaz:
žlica likera ili rakije od marelica
marmelada od marelica
Za glazuru:
250 g naribane čokolade za kuhanje
120 g margarina za kolače


Priprema:
Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća - tek topla. Pjenasto izradite margarin sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žutanjaka, a zatim dodajte i rastopljenu čokoladu. Pomješajte brašno i prašak za pecivo, pa žlicu po žlicu (uz neprekidno mješanje) dodajte u smjesu. Očistite metlice miksera. U 8 bjelanaca dodajte prstohvat soli i žlicu šećera u prahu, pa umutite čvrsti snijeg. Snijeg oprezno umješajte u smjesu kuhačom, a ne mikserom.
Kalup za tortu premažite maslacem i pobrašnite. Ulijte tijesto i snažno ga protresite da se izravna. Biskvit pecite na 170°C oko 60 minuta. Da li je tijesto pečeno provjerite drvenim štapićem, čačkalicom ili ražnjićem. Kada zabodete čačkalicu u biskvit, ona mora izaći suha.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. Hladni biskvit prepolovite koncem ili dugačkim nožem. Četiri velike žlice marmelade stavite u veliku šalicu za čaj, dodajte čep likera od marelice i žustro promješajte. Doljnji dio torte premažite marmeladom (3-5 mm), poklopite, a zatim je premažite i izvana. Malo deblji sloj (2-3 mm) marmelade možete ostaviti na vrhu torte.Ako vam je marmelada pretvrda, možete je razmekšati zagrijavanjem nad vrućom vodom.
Za glazuru margarin prokuhajte na laganoj vatri, dok ne prestane kipjeti, pa pustite par minuta da odstoji i da se malo ohladi. Margarin prelijte preko izribane ili izmrvljene čokolade i pjenjačom mješajte dok ne dobijete glatku masu. Ako se za vrijeme mješanja glazura počne stvrdnjavati, omekšavajte na pari. Glazuru oprezno premažite preko torte vlažnim, širokim nožem ili slastičarskom špatulom.
Glazuru možete napraviti i od 120 g gorke čokolade, 1 žlice ulja, 60 g margarina, 60 g šećera i 6 žlica vode. Čokoladu i margarin rastopite na pari i dobro pomješajte sve sastojke, pa premažite tortu.



Recept broj 3 Sastojci:
14 dkg maslaca
16 dkg šećera
18 dkg čokolade
8 jaja
12 dkg brašna
10 dkg marmelade od marelica (za nadjev)
Glazura:
12 dkg čokolade
3 žlice vode
3 žlice šećera
8 dkg maslaca ili margarina


Priprema:
Maslac dobro izmiješajte, zatim dodajte šećer, nakon toga omekšanu čokoladu, žutanjke (jedan po jedan) i na kraju čvrst snijeg naizmjence s brašnom. Kalup za tortu premažite, pospite mrvicama i izlijte smjesu. Tortu pecite na temperaturi od 185°C. Kad se ohladi, razrežite je napola, premažite tankim slojem marmelade i preklopite drugom polovicom. Cijelu tortu premažite marmeladom i prelijte glazurom.
Za glazuru rastopite vodu, šećer i čokoladu na niskoj vatri štednjaka (ne smije zakipiti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima. Još toplu glazuru prelijte preko kolača.


Recept broj 4
Sastojci:Za kalup promjera 24 cm
14 dkg maslaca
16 dkg sitnog šećera
1 vanilin šećer
6 jaja
16 dkg čokolade
10 dkg brašna
Nadjev:
20 dkg marmalade od marelica
1 velika žlica ruma
1 velika žlica vode
Glazura:
15 dkg čokolade
12 dkg maslaca
1 žlica ruma


Priprema:

Maslac, šećer i žumanjci miješaju se dok smjesa ne bude pjenasta. Zatim se doda otopljena čokolada, pa čvrsto tučeni snijeg i brašno naizmjence (lagano, žlicu po žlicu). Smjesa se stavi u namazan i posipani oblik za torte i peče polagano na 180°C. Mlaku tortu prerezati po sredini i filati nadjevom.
Za nadjev je potrebno marmeladu sa rumom i vodom dobro izmiješati na pari, a zatim pustiti da se malo ohladi. Filati tortu, poklopiti i premazati izvana.
Za glazuru lagano na pari rastopite čokoladu, rum i maslac izrezan na listiće. Ostavite da se masa malo ohladi, a zatim njome prevucite tortu.



Dobar tek

Nema komentara: