06 ožujka, 2008

Ledene Kocke

Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
1 žlica kakao u prahu

Sirup:
250 ml vode
6 žlica šećera
1 vanilin šećer

Krema:
½ mlijeka
9 žlica brašna
9 žlica šećera
220 g maslaca
1 vanilin šećer

Čokoladna glazura:
100-150 g čokolade,
2-3 žlice mlijeka
1 žlica maslaca

Priprema:
Prvo pripremiti sirup. Sastaviti sve sastojke i pustiti da zakipi , zatim smanjiti temperaturu i pustiti da malo se kuha par minuta dok se ne dobije sirup. Zatim skinuti sa vatre i potpuno ohladiti. Uzeti i podmazati i pobrašniti tepsiju u kojem ćemo peci smjesu. Zagrijati pećnicu na 180 C. Uzmutiti jaja i šećer dok se ne podupla u volumenu i bude blijedo žute boje. Dodati kakao i brašno i sve dobro izmiješati i ujednačiti. Zatim staviti u pripremljen lim ili tepsiju. Peći dok ne bude pečeno i dok čačkalica ne bude izlazila čista iz sredine kolaca. Kolac preliti sa sirupom. Za kremu uzeti hladno mlijeko i pomiješati za brašnom. Dobro sve izmiješati tako da ne ostane nigdje niti jedna grudica. Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom staviti na vatru dok ne počne kuhati. Kada počne vriti lagano postepeno dodavati smjesu koju smo pripremili sa brašnom uz konstantno miješanje. Miješati 5-10 minuta dok se smjesa ne stvrdne i ne bude kao puding. Zatim smjesu ostaviti da se ohladi. Zatim kada je smjesa ohlađena uzeti maslac koji je sobne temperature isjeći ga na manje kocke i lagano miješati sa mikserom, dok se sve lijepo ne ujednači i sav se maslac ne upotrijebi. Ova smjesa kada je gotova lijepo bi bilo da se ostavi par sati da odstoji u frižideru tako da se lijepo očvrsne prije nego je nanesemo na kolač. Kada je sve spremno, nanijeti gotovu smjesu na kolač koji se ohladio, lijepo poravnati i ostaviti u frižider dok čokoladna glazura ne bude gotova. Za glazuru stopiti čokoladu sa maslacem na jako niskoj temperaturi. Ako je previše gusto uvijek možete dodati još mlijeka. Malo ohladiti i preliti preko kolača.

Nema komentara: