03 ožujka, 2008

Američka Pita

Sastojci:

Pakovanje kora za pite
115 g maslaca
25 g brašna (3 žlice)
60 ml vode
100 gr šećera običnog
110 gr smeđeg šećera
8 kiselih jabuka srednje veličine

Priprema:
Zagrijati pećnicu na 220 C . Rastopiti maslac u manjoj posudi pa dodati brašno i dobro umutiti. Dodati vodu, šećer jedan i drugi i pustiti da proključa. Smanjiti temperaturu i pustiti oko 1-2 minute da se skuha i dobije karamela. U okruglu vatrostalnu posudu staviti prvu koru i poredati jabuke koje smo prethodno ogulili i isjekli na kriške . Lagano posuti skuhanu karamelu preko jabuka svugdje podjednako i prekriti sa drugom korom. Možete staviti samo cijelu koru a možete isjeći sa pizza sjekačem u tanke kriške i napraviti dekoraciju kao što je prikazano na slici. Peći 15 min u prethodno zagrijanoj pećnici, zatim smanjiti temperaturu na 175 C i nastaviti peći još 35 do 45 minuta ili dok jabuke ne budu mekane.

Po želji, ako volite cimet, možete ga dodati karameli skupa sa muškatnim oraščićem za jači ukus i miris.


Dobar tek

Nema komentara: